Olaplex

snabb åtkomst

Olaplex-revolutionen

På bara några år sedan lanseringen 2014 har Olaplex revolutionerat hårbranschen och blivit omåttligt populärt. Olaplex låter frisören skapa friskt hår åt kunder med alla hårtyper, även skadat hår. Olaplex gjorde sitt intåg i Sverige 2015 och har sedan dess givit frisörer nya möjligheter att tänja på gränserna. Olaplex har revolutionerat hårbranschen på så sätt att det låter frisören åstadkomma hittills oanade färgeffekter, och det utan att skada håret (1). Med Olaplex blir håret inte bara starkare och friskare, utan färgbehandlingen varar också längre!

Vad är Olaplex?

Olaplex är en trestegsbehandling som uppfanns av kemisterna Eric Pressly och Craig J. Hawker och entreprenören Dean Christal. De tre stegen består av två salongsbehandlingar och en hemmabehandling med mål att
     a) reparera skadat hår, och
     b) förebygga framtida skador.

Den första salongsbehandlingen, No. 1, blandas in i den aktuella behandlingen t.ex. Blekning, slingor.Den andra salongsbehandlingen, No. 2, masseras in i håret som ett balsam sedan den kemiska behandlingen tvättats ur. Den sköljs sedan ur innan den slutliga stylingen. Den tredje behandlingen görs av kunden själv hemma och är som en inpackning.

I korthet fungerar Olaplex på molekylnivå genom att återställa hårets disulfidbindningar vilka kan skadas av omild kemisk behandling såsom överblekning, permanentning, färgning eller värmebehandling. Olaplex hjälper din frisör att återuppbygga hårets styrka och struktur. Denna fantastiska hårteknologi låter till synes omöjliga förändringar ske utan att skada håret.

Vem ska använda Olaplex?

En av Olaplex främsta egenskaper är dess mångsidighet, vilket innebär att nästan alla oavsett hårtyp kan ha nytta av det.
Då blekning är en av de tuffaste behandlingarna för håret rekommenderar många frisörer Olaplex till dem som har blekt håret. Olaplex hjälper också hår som har färgats eller utsatts för annan kemisk behandling såsom lockig eller rakt permanentning att bevara dess skick och att hålla det friskt inför framtida behandlingar. Det är också bra för permanentat hår eller hår som har utsatts för överdriven värmebehandling såsom locktång/plattång, eller fått för mycket sol, klorerat vatten eller extremkallt väder. Olaplex kan användas på hårförlängning såväl som på lockigt och texturerat hår.

Hur används Olaplex?

På Bella Vita använder vi Olaplex på flera sätt:

1- Olaplex i blekningsprodukter:

Det här är ett av de huvudsakliga användningsområdena för Olaplex. Vi använder det i alla typer av blekningsprodukter såsom för att minimera skador på håret.

2- Olaplex i permanent, demi- och semipermanent färg:

Olaplex kan adderas till färgning, oavsett varumärke eller formula. Det ger det bästa resultatet av färgningen och lämnar håret i utmärkt skick med en fin finish och vacker lyster. Olaplex minskar också hårets porositet vilket gör att färgningen håller längre.

3- Olaplex som stand alone-behandling

Olaplex passar nästan alla kunder och ger exceptionella resultat då det synbart förbättrar hårets skick. Om kunden så önskar kan hen själv fortsätta behandlingen hemma med Olaplex No. 3 Hair Perfector. Olaplex är helt fritt från silikon, sulfater, ftalater och är en 100 % vegansk produkt som inte är testad på djur. Om du är övertygad om hur förträfflig den här hårteknologin är kan du boka tid för en behandling med denna länk:

Vetenskapen bakom Olaplex

Innan vi går in på detaljer är det nödvändigt att vi går igenom lite grundläggande hårkemi. Hår består huvudsakligen av keratin som är ett protein innehållande aminosyran cystein. Cystein i sin tur innehåller en svavelatom och har formeln HOOC-CH-(NH2)-CH2-SH. Dessa svavelatomer kan binda till varandra med en så kallad disulfidbindning och därigenom binda ihop två keratinmolekyler.

Salong bella vita|Olaplex

Disulfidbindning binder ihop två keratinmolekyler.

Dessa bindningar mellan keratinmolekylerna bevarar hårets form och styrka. Omilda behandlingar såsom överdriven blekning, färgning eller permanentning kan bryta disulfidbindningarna och skapa fria tiol-grupper (två S-H), se bild nedan. Även solstrålning, saltvatten, klor och upprepad värmebehandling kan bryta disulfidbindningar.

Salong bella vita|Olaplex

Omilda behandlingar såsom överdriven blekning, färgning eller permanentning kan bryta disulfidbindningarna och skapa fria tiol-grupper (två S-H).

Hur fungerar Olaplex?

Bis-aminopropyldiglykoldimaleat är den aktiva ingrediensen i Olaplex. Den återskapar brutna disulfidbindningar. Molekylstrukturen visas här:

Salong bella vita|Olaplex

Bis-aminopropyldiglykoldimaleat molekylstrukturen (modifierad efter ref. 1).

Av alla hårbehandlingar är blekning kanske den omildaste. Blekning påverkar disulfidbindningarna direkt. Blekmedlet – väteperoxid och ammoniak – uppvisar komplexa effekter på håret. Samtidigt som peroxiden kan bidra till att reparera disulfidbindningar kan det också hindra dessa bindningar från att bildas genom att binda en sulfatgrupp till hårets SH-grupper, något som kallas för ”capping” och den innebär att en enda svavelmolekyl parar sig med tre syremolekyler och bildarv SO3 som kallas cysteinsyra. På så sätt skadar det hårets struktur. Det är viktigt att hålla den här capping-reaktionen i minnet då vi återkommer till den i nästa stycke när vi förklarar hur Olaplex motverkar peroxidens negativa effekter på håret.

Så hur fungerar då Olaplex? Som visas i bilden reagerar bis-aminopropyldiglykolmaleatets båda ändar, dvs. ”dimaleatdelen” (även kallade Michael-acceptorer) med SH-grupper (singelsulfur hydrogen) och bildar kovalenta bindningar. Olaplex arbetar genom att para ihop den enkla svavelbindningen snabbare än vad de tre syremolekylerna kan.

Salong bella vita|Olaplex

Olaplex mekanism (2x Michael tillägg) (modifierad efter ref. 1).

Den här reaktionen bildar en ny disulfidbindning mellan svavelatomerna i maleatgrupperna och återuppbygger på så sätt bindningarna i håret. Därigenom blir håret starkare. Eftersom denna reaktion går fortare än capping-reaktionen bildas disulfidbindningar snabbare än de bryts, och slitaget under färgningen minskar drastiskt. Coolt va?

Olaplex produkter och brukanvisning

Olaplex No.0 – Hårprimer

Olaplex No.0 intensive bond building treatment är vattnig i konsistensen och fungerar som en hårprimer. Det är en stärkande produkt och är första steget i vår två-stegs behandling tillsammans med No.3.
Applicera den i torrt hår, håret ska kännas fuktigt. Låt verka i 10 minuter och applicera sedan Olaplex No.3. Låt dom verka tillsammans i 10 minuter. Denna 2-stegsbehandling ska användas en gång i veckan eller upp till 2-3 gånger per vecka för skadat hår.

Olaplex No.1 – Bondmultiplierare

Det här är det första steget i OLAPLEX-systemet för salonger som används som ett tillägg för att minska skador under behandlingar. Det används också som första steg i vår stand-alone treatment, återuppbyggande behandling som förhindrar skador genom att återuppbygga och reparera håret.

Olaplex No.2 – Bond perfector

Det här är det andra steget i OLAPLEX-systemet för salonger, Stand-Alone Treatment, och kan användas som den är för ytterligare fördelar för håret. Det reparerar bindningar som kan ha missats under själva behandlingen.

Olaplex No.3 – Hår perfector

Det här är en behandling för hemmabruk och innehåller mindre av den aktiva ingrediensen än det professionella systemet. Det är effektivt på alla hårtyper och försäkrar att håret hålls i toppskick och reparerar bindningarna även utanför salongen.
Behandlingen kan användas oberoende av andra behandlingar. Endast 10 minuters behandling krävs, sedan tvättas No.3 ur håret med No.4. Används veckovis.

Olaplex No.4 – Shampoo

Olaplex No.4 bond maintenance shampoo är ett fuktgivande shampoo som rengör ditt hår på djupet. Börja med att massera in shampoot mellan handflatorna och shampoonera ditt hår. Skyddar och lagar skadat hår och kluvna toppar genom att sammanlänka brutna bindningar. Återställer fuktbalansen och gör håret lätthanterligt, glansigt och friskt. No.4 är färgbevarande och stärker alla typer av hår.
Massera in ordentligt i hårbotten för att avlägsna produktrester och orenheter. För bästa resultat bör du shampoonera ditt hår två gånger. Används dagligen.

Olaplex No.4P – Silvershampoo

Olaplex No.4P blonde enhancer toning shampoo är ett fuktgivande shampoo som rengör ditt hår på djupet och neutraliserar gula toner i ditt blonda eller gråa hår. Av denna anledning passar den till dig som har blekt håret, gråa toner eller vill ha en mer vibrant färg.
Massera in shampoot mellan handflatorna och shampoonera ditt hår. Sedan låter du shampoot verka 1-3 minuter för att neutralisera toner i håret. Om du har smutsigt hår eller mycket produkter i det, kan du börja med att shampoonera ditt hår med No.4 shampoo för bästa resultat, då får du bort produktrester och orenheter. Avsluta sedan med No.4P.

Olaplex No.5 – Balsam

Olaplex No.5 bond maintenance conditioner är ett balsam med fuktgivande, stärkande och reparerande egenskaper. Det gör ditt hår följsamt, reder ut och lämnar en mjuk känsla.Gör håret lätthanterligt, glansigt och frisk.
Börja med att shampoonera håret, sedan applicerar du Olaplex No 5 i hårlängderna och låt verka i 3 minuter. Skölj ur. Du bör använda Olaplex No.4 och No.5 tillsammans för bästa resultat. Används dagligen.

Olaplex No.6 – Leave-in

stylingbehandling
Olaplex No.6 bond smoother är en koncentrerad och mjukgörande leave-in kräm som passar utmärkt för alla typer av hår, även färgade och kemiskt behandlande hår. Stärker, reparerar, återfuktar. Samt förkortar föntiden samtidigt som håret blir silkeslent. Den är värmeskyddande, eliminerar frizz upp till 72 timmar och lämnar ditt hår lent och följsamt.
Applicera produkten i handdukstorkat eller torrt hår. Det räcker med en liten mängd, som du lägger från mitten av längderna ut i topparna.

Olaplex No.7 – Värmeskyddande stylingolja

Olaplex No.7 bonding oil är en fjäderlätt och och reparerande stylingolja. Den ger ditt hår otrolig glans och är värmeskyddande upp till 230 grader och kan användas tillsammans med alla värmeverktyg. No.7 stärker ditt hår inifrån och gör det mer följsamt.
Vänd på flaskan, “knacka” ut några droppar och fördela över håret.

Olaplex No.8 – Hårinpackning

No.8 är en intensiv fuktinpackning som ger ditt hår en ordentlig fuktboost. Det är en effektiv hårinpackning som på bara 10 minuter återfuktar, ger glans, volym och reparerar håret på djupet.
Applicera No.8 i fuktigt hår, från mitten av håret, ut till topparna. Låt No.8 verka i håret i 10 minuter.
Skillnaden på No. 8 jämfört med No.3, är att No.8 är en hårinpackning medan No.3 är en intensiv hårkur. Av denna anledning fungerar dom utmärkt att använda ihop för maximal styrka och fukt.

Frågor och svar

Vad är den största skillnaden på Olaplex och vanlig hårvård?

Den absolut största skillnaden är Olaplexmolekylen som sammanlänkar svavelbindningarna i håret. Det finns inget annat varumärke som kan erbjuda detta eftersom Olaplex har väldigt starka patent inom området.

Går det bra att använda Olaplex No. 0, 3, 4, 5, 6, och 7 om man inte gjort en Olaplex-behandling på salong?

Alla konsumentprodukter i Olaplex-serien är fristående produkter som fungerar fantastiskt tillsammans men även helt fristående. Att använda samtliga produkter i serien ger den totala Olaplex-upplevelsen men är inget krav.

Måste man använda produkterna i en exakt ordning?

Olaplex rekommenderar att man använder produkterna i nummerföljd (3, 4, 5, 6, och 7) men det finns inga regler och vi förespråkar att man testar sig fram. Många väljer att använda No.4 före No.3, för att sedan avsluta med No.5. No.6 och N.7 däremot är stylingprodukter du använder i handdukstorkat eller torrt hår. Kan användas separat eller efter 3, 4, och 5. Testa först med 3, 4, 5, 6, och 7 för att sedan börja experimentera! Olaplex No.0 bör däremot användas med No.3. Se hur nedan.

Hur används Olaplex N°0?

Applicera en generös mängd No.0 i torrt hår. Låt verka i 10 minuter. Skölj inte ur. Applicera därefter No.3, låt No.0 och No.3 verka tillsammans i ytterligare 10 minuter. Sköl schamponera och avsluta med balsam. Mer reparerande och 3x starkare hår när No.0 och No.3 används tillsammans som en 2-stegsbehandling.

Behöver man fortfarande använda Olaplex No.3 om man använder No.4, No.5 No.6 och No.7?

No.3 är en djupverkande behandling (veckovis) som innehåller en riklig mängd Olaplex-molekyl, No.4, No.5, No.6 och No.7 (daglig användning) ersätter inte denna behandling. Dock kompletterar de varandra på ett bra sätt.

Fungerar No.3 bättre om den sitter längre än 10 min?

Det har visat sig att No.3 får ännu bättre effekt om man förlänger behandlingen. Effekten avtar efter 10 min men om man har tid så är 30 min att föredra för maximal effekt. För ett ännu mer reparerande och 3x starkare hår använd No.0 och No.3 som en 2-stegsbehandling.

Måste håret vara helt rent innan No.3?

Håret måste inte vara rent men för att vara helt säker på att man skall få maximalt resultat rekommenderar vi det. Om man använder stylingprodukter med mycket silikoner så finns annars risken att effekten av No.3 minskar eller helt uteblir.

Hur använder man No.6 Bond Smoother?

Detta är en stylingprodukt du kan använda dagligen i handdukstorkat eller torrt hår. Applicera en liten mängd i håret, fördela från mitten av håret och ut i topparna. Kamma sedan igenom och styla efter önskemål. Observera att produkten är extremt dryg och innehåller värmeskyddande egenskaper.
TIPS: Applicera några droppar av No.7 Bonding Oil tillsammans med No.6 för en otrolig glans.

Referenser:

  1. “How Does Olaplex Hair Treatment Work?” 2018.
  2. “Hur fungerar Olaplex?” 2020.