Hur skyddar du ditt hår i sommar?

Salong bella vita | Hur skyddar du ditt hår i sommar?

Nu är sommaren här igen och du är säkert redo för massa härliga dagar på stranden, i havet, i poolen, i solen och massa andra ute-aktiviteter. Det är lätt att glömma bort sitt hår under den här tiden på året, men kom ihåg att det är extra viktigt att skydda sitt hår under sommarperioden, från bland annat sol, klor och saltvatten!

Solen torkar ut ditt hår vilket gör dina hårstrån svagare, håret tappar färg och därmed glansen, stunsen i håret försvinner och topparna blir spröda och kluvna. Saltvatten/poolvatten har samma effekt, det torkar ut ditt hår. Saltvattnets små saltkristaller förstör fukten i ditt hår och lämnar det uttorkat vilket leder till hårslitage. Kloret från poolen skadar dina naturliga oljor och lämnar håret torrt, svagt och med kluvna toppar. Generellt kan saltvatten, klor och sol skada vilket hår som helst men har du beahandlat håret på något sätt med färgning/blekning/permanent eller om du har naturligt blont nordiskt hår, naturligt torrt hår (ex. lockigt), tunnt/fint hår eller ett hår som redan är skadat är det ännu viktigare att du är noga med att skydda ditt hår.

Det är bevisat att naturligt blonda hår och vissa röda hår är dom mest sköra hårtyperna till skillnad från andra hårfärger som svart och mörkbrun. När ett färgat eller blekt hår utsätts för klor ökar risken för färgförändring och kan ge en matt färg det gör också ditt hår mer poröst vilket i sin tur reducerar hårets kapacitet till att ta upp fukt.

Frågan är, hur tar du hand om ditt hår under sommaren?

Här kommer lite enkla tips till dig att tänka på:

  1. Försök att låta bli att styla det med värmeverktyg under sommaren, det torkar ut ditt hår ännu mer. Låt ditt hår torka och formas naturligt.
    Om du ända väljer att använda värmeverktyg, överstig aldrig 185 grader och använd ALLTID värmeskydd.
  2. Blöt ditt hår innan du badar, det gör att det ger mindre plats för saltkristallerna eller kloret att träna sig in.
  3. Använd skyddsspray med UV-skydd och badspray.
  4. Använd någon form av huvudbonad, hatt/keps/sjal eller simmössa
  5. Sätt upp håret för att minimera exponering för solen.
  6. Skölj ditt hår med rent vatten efter bad.
  7. Använd återfuktande schampo och balsam. Gärna också en hårmask och skyddande olja för bättre effekt.
  8. Drick mycket vatten, det är bra för både kroppen, håret och huden.